Planted in the coronary heart of downtown Montreal, Put Ville Marie is a mid-century icon. Intended by I.M. Pei and accomplished in 1962, the professional hub is an emblem of the International Fashion. Alongside a 47-storey fiscal tower, an elevated community plaza is crafted atop underground retail that kinds element of the metropolis’s expansive underground town. As element of an ongoing re-creation of the intricate, design and style agency and innovative company Sid Lee have remodeled a previous financial institution hall into their possess dynamic new workspace.

Situated under Place Ville Marie’s pedestrian plaza, the 7,300-square-metre office is a semi-subterranean area that spans a alter in elevation in between two downtown streets. With an expansive skylight as the only source of normal illumination, the architects took on the problem of creating a gentle-crammed, modern place of work when honouring the plaza’s modernist bones.

Sid Lee Architecture Office Biosquare in Montreal architecture exterior

To make the most of an unconventional house, the designers opted for a uncomplicated still dynamic format that attracts all-natural light-weight from previously mentioned deep into the multi-amount workspace. Nicknamed the “Biosquare,” a white grid-like framework of staircases —and communal seating — is woven through the heart of the room. Accented by lush greenery, the mild finishes and open up layout create an ethereal, energetic ambiance in what could normally be an enclosed, underground area.

Sid Lee Architecture Biosquare office space interior

Sid Lee revitalized the interior when preserving much of the present infrastructure. For instance, peeling back the carpet uncovered travertine flooring — which was restored to honour the original interior. Meanwhile, the skylights were being in the same way stripped and enlarged in order to brighten the space with as much natural lighting as achievable.

Downtown Montreal Place Ville Marie office interior

Re-interpreted as social spaces, the stairs that weave via the house blur the distinction from 1 degree to the next, fostering a unified ambiance in. The unconventional format also presents occupants overall flexibility to come across new and ingenious methods to benefit from their environment. With no cubicles or assigned places of work, Sid Lee employees can pick their very own doing the job atmosphere — whether that is a regular desk, a more substantial shared desk, a couch or a café table.

Downtown Montreal Place Ville Marie office meeting room with black interior and bright lights

To contrast with the bright white doing work stations, assembly rooms choose on a stark stark black ambiance, make a quiet and immersive atmosphere different from the communal areas. In lieu of compensating for the deficiency of windows in meeting rooms and non-public areas — including the bogs — the designers opted to emphasize the darkness with a luxe, moody ambiance.

Office meeting room with black interior and black marble table

As Sid Lee co-founder Philippe Meunier places it, the undertaking is an exercising in bringing the firm’s “entrepreneurial spirit to downtown Montreal and building an obtainable collaborative hub for the city’s innovative and organization communities.”

Place Ville Marie interior office space with white framing

The new workspace also varieties part of a larger sized transformation of Spot Ville Marie and its surroundings – all led by Sid Lee. Along with a comprehensive renovation of the neighbouring Fairmont Queen Elizabeth Lodge, the designers have also sensitively re-formed the plaza that surrounds the place of work, introducing new plant lifetime and greenery though reworking a parking garage entrance into a community staircase and promenade. As a outcome of the drastic transformation, the public square has noticed a spike in pedestrian action, introducing a welcoming new vitality to what stays a handsome modernist showpiece.

Leave a Reply